A Stunning Rectilinear Wooden Cabin In the outskirts of Kőszeg, Hungary

A Stunning Rectilinear Wooden Cabin In the outskirts of Kőszeg, Hungary

The first project to be accomplished by architects Attila Béres and Jusztina Balázs, Hideg house is a magnificent home that combines stone and wood to create a rough background for its gleaming and elegant interior.

The 110-square meter wooden cabin is raised a few feet above the ground. Likewise, it sits about 10 meters above the road that cuts across the bottom of the valley. This ensures that the residents enjoy sufficient, uninterrupted sunlight throughout the year.

Black cabin in the woods
Image Source: Béres Architects

 

Black wooden cabin exterior
Image Source: Béres Architects

The home is built on a site that was once a quarry a couple of centuries ago. That explains the presence of the eye-catching exposed rocks that make the backyard.

The exterior of the home features rough, sawn larch cladding stained black. Conversely, the interior features the same material with a natural finish and smooth surface, making it more inviting.

Wooden cabin
Image Source: Béres Architects

 

View from the side of a black wooden cabin
Image Source: Béres Architects

 

Entrance of the separated cabin interiors
Image Source: Béres Architects

Besides plenty of natural light, this rectilinear home also presents stunning views of the surrounding environment. In fact, each room presents views out towards the stone as well as over the heavily wooded area in front of the house. This creates a direct connection with nature.

The interior crisp white walls inside of the home complement the random colors of the surroundings, including the sky.

Dining area and kitchen
Image Source: Béres Architects

 

Open space interior with view of the nature
Image Source: Béres Architects

 

Glass doors leading from the kitchen to the terrace
Image Source: Béres Architects

 

White interior
Image Source: Béres Architects

 

Bathtub surrounded with wooden panels
Image Source: Béres Architects

This home is made of two sections encased in a geometric black frame. The largest section houses the living room-kitchen-dining area. There’s also a bedroom in this area with adjoining bathroom and sauna. The smaller section of the home makes a self-contained guest suite. This area features white walls, timber-paneled flooring, and unsophisticated furnishings.

Floor plan
Image Source: Béres Architects

 

Resources & Credits:

Béres Architects

Arch daily



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *