A Spectacular Cave House on the Slopes of Sierra Morena

A Spectacular Cave House on the Slopes of Sierra Morena

Snuggled on the slopes of Sierra Morena in Spain is Cuevas del Pino estate designed by UMMO Estudio, which is home to comfortably stylish cave home.

Traditionally, Sierra Morena caves have been serving as a shelter for agricultural workers. But the Cuevas del Pino estate has lately been developed for new purposes. The estate includes this rural hotel that has been reconditioned to a beautiful home.

In a bid to preserve the pre-existing features, the architects molded the design of the home around the cave’s natural elements. This resulted in a wonderful blend of organic and modern architecture.

The original landscape has largely been preserved. In fact, a bush garden, manicured lawn, and gravel pathway are the only man-made features in the landscape. The grass was planted on the natural layers of rock, creating a natural garden feature.

Clean canvas walls accentuate the magnificence of the surrounding landscape. The cave home features marble and cement mosaic style floors. Without them, the rocky floors would be too uneven for human feet.

Cave house
Image Source: UMMO Estudio

 

A well preserved cave house
Image Source: UMMO Estudio

 

A cave house in Sierra Morena
Image Source: UMMO Estudio

 

Cave house at night
Image Source: UMMO Estudio

 

Entrance of the cave house
Image Source: UMMO Estudio

 

Round table and four chairs on the patio
Image Source: UMMO Estudioa

Natural light floods the home, thanks to the south-facing uncovered windows and glass doors.

Handcrafted wooden furniture not only adds warmth to the house but also complements the beautifully raw nature of the cave. The state-of-the-art furniture also adds modern comfort to the ancient cave. Woven carpets add a bright feel to the space.

The furniture pieces are fit into the existing arches of the walls in a bid to preserve the cave’s existing curves. The walls were somewhat straightened but largely they were left alone to maintain the genuine ruggedness of the cave.

Living area
Image Source: UMMO Estudioa

 

Living area decor in the cave house
Image Source: UMMO Estudioa

 

Wooden table and rattan chair
Image Source: UMMO Estudioa

Some artificial decorations have been added to the space so that it doesn’t over-rely on the natural beauty of the cave. This aesthetically charming ornament, for instance, keeps the table from being empty and bland.

Being the heart of the home, the kitchen is strategically positioned to receive plenty of natural light. While the kitchen is placed in its own space, it still feels part of the cave without being restrained in any way.

Dining area and kitchen
Image Source: UMMO Estudioa

 

Small kitchen interior on the left and a wooden wardrobe with mirror on the right
Image Source: UMMO Estudioa

In the bedroom, the raw wooden planks of the designer cupboard and mirror create a seamless flow of organic walls onto the stark white canvas. The cupboard is built into the natural cave wall to uphold a unique design feature.

The bedroom area receives plenty of natural light, thanks to the uncovered wide window that is built into the cave wall. The woolen floor rug and patterned curtain on the four poster bed create a comfy sanctuary for resting at the end of the day.

The marble floor and white walls make the room feel bigger and brighter.  The original roof has been preserved while the furniture adds a soft touch to the space.

Purple soap containers and a yellow clay bowl for a sink add a bright pop of color to the space. The white towel railings are functional elements. And the shower head and chrome taps add a sleek and lavish feel to the bathroom.

Cave house interior
Image Source: UMMO Estudioa

 

The original cave ceiling
Image Source: UMMO Estudioa

 

Canopy bed and work desk
Image Source: UMMO Estudioa

 

Beautifully lighted bedroom with a canopy bed
Image Source: UMMO Estudioa

 

Bathroom interior
Image Source: UMMO Estudioa

 

Resources & Credits:

UMMO Estudio



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *